0

Častá chyba při hubnutí!

Sacharidy, dobroty, snídaně
Stravování, kdy jdete do extrému… a to zejména u běžných lidí usilující o redukci hmotnosti. Proč to někdo dělá? -_-

Tím extrémem myslím například to, když člověk skoro nejí nebo cíleně vynecháváte nějakou makroživinu. Zabýval bych se hlavně tím druhým důvodem a to je vynechávání makroživin, zejména tedy sacharidů.

Když se v dnešní době podíváme na různé diety (nyní už moderněji označované výživové styly 😀 ), tak je čím dál populárnější zatracovat sacharidy. Není dne, kdy bych nenarazil na nějaký článek nebo příspěvek o tom, jak jsou sacharidy špatné. Často se to podloží nějakou nesmyslnou studií, aby článek nabyl na hodnotě a čtenáře tak přesvědčil o jeho pravdě.
Já na nějaké studie kašlu… stačí se zamyslet nad úplnými banalitami a nehledat v tom vědu.

Sacharid = nejjednodušší forma energie

Ok, takže jednoduše… Proč vlastně ty sacharidy vůbec existují? Proč máme ty základní makroživiny tři? A z jakého důvodu je tělo přizpůsobeno na to, aby s nimi umělo pracovat? Na co je vlastně v těle inzulín? Proč lidé, kteří mají cukrovku a tělo jim inzulín neprodukuje, jsou označováni jako nemocní? (řečnické otázky)
Tělo funguje na energii… a co je sacharid? Sacharid je nejjednodušší forma energie. Proč mu teda tu nejjednodušší formu nedopřát?

Osobně sacharidy konzumuji i ve větším množství… a proč?

Protože mám výdej energie! Nehledejte v tom vědu. Když makáte, tak si holt můžete dopřát více a když jste líní, tak bohužel té energie musíte přijmout méně. V žádném případě však nevidím důvod, proč sacharidy vynechávat! Odzkoušel jsem si toho na sobě už spoustu, ale vždy se vrátil k sacharidům. Ano, bílkoviny a tuky jsou super a musím si je vynachválit hlavně v období, kdy se snažím o maximální sílu. V tomto období mi opravdu bílkoviny a tuky sedí více, ale sacharidy, však v menším množství, konzumuji také. K vyššímu příjmu sacharidů se brzo vracím a to zejména zase v období, kdy nosím 300kg na zádech, 130kg v rukách a přetáčím pneumatiku o hmotnosti 300-400kg. V tomto období mám prostě výdej energie vyšší a já tu energii musím doplnit.
vafle, banán

Vy sami si musíte zjistit, co vám bude více sedět!

Nedávejte na žádné „výživové styly“ a to zejména, když jste začátečníci a vůbec se v tom nevyznáte… Představte si, že sedíte poprvé za volantem. Rozhodnete se, že pojedete do supermarketu a jak je tomu známo, tak většina parkovacích míst blízko vchodu je obsazená. Něco by se tam možná však našlo, ale budete to riskovat při své první jízdě? Většina z vás nejspíš ne… zaparkujete na nejjednodušším místě a to klidně i dál od vchodu, abyste neriskovali, že tam něco nabouráte. Proč si tedy jako úplní neznalci a začátečníci nabouráváte svůj metabolismus? Začněte postupně! Zjišťujte, co vám sedí a časem třeba zjistíte, že konzumace sacharidů vám opravdu nevyhovuje.

Že takto někdo funguje měsíc, není důvod k tomu, aby vám tento “styl” vnucoval

Není opravdu moc % populace, co jsou přizpůsobeni na to, aby jedli jen bílkoviny a tuky. Najdete však velké % populace, co vám budou tvrdit, že oni právě jsou ty bílkovinovo-tukové typy. Pamatuji si, když má přítelkyně zkoušela stravu, kdy sacharidy vynechávala a začala mi tvrdit, že je bílkovinovo-tukový typ a že sacharidy nepotřebuje. Já však tvrdil opak a ona se skoro se mnou pohádala, jen aby si obhájila svoji pravdu. Měl jsem však pravdu já a ona se k sacharidům brzo vrátila. Jak jsem to věděl? Úplně jednoduše… má ráda sladkosti! A člověk, který nepohrdne koblihou, čokoládou a podobnými sladkostmi pravděpodobně bílkovinovo-tukový typ nebude.

Bez sacharidů se ale skvěle hubne!

Hmm… Ano… nastavím-li 2 lidem jídelníček… Jeden bude úplně bez sacharidů a druhý se sacharidy, tak ten, co sacharidy nekonzumoval bude za týden lehčí, než ten, co sacharidy konzumoval. A proč? Sacharidy doplňujete glykogen a ten na sebe váže vodu. Tudíž ten, co fungoval bez sacharidů, tak glykogen vyčerpal a zbavil se vody. Gratuluji!

Tohle však mnozí nevědí… nebo možná vědí, ale nepřipouští si to. A proto začne tuhle bezsacharidovou dietu doporučovat všem ostatním, protože se na ni skvěle hubne! Pak nemá být bezsacharidová strava tak populární.

Nejmocnějším nástrojem je stejně hlava

Když člověk vidí výsledky, tak věří čemukoli. Tohle vidím u svých klientů, když jim předávám jídelníček. Ti, co v tom hledají nejméně problémů, tak mají nejlepší výsledky. Neřeší hovadiny, kousnou se a jedou! Vy, co se neustále vymlouváte, hledáte ve všem hroznou vědu, tak nikdy ničeho nedosáhnete. Klienti, co jsou vděční za to, že jejich jídelníček obsahuje i takové potraviny, které by tam nečekali, tak také dosahují lepších výsledků než ti, co si vyžádali, že ho chtějí mít absolutně striktní.

Jezte všechno, hodně pijte, sportujte a klidně si občas dopřejte. Dělejte přirozené věci a myslete na to, že sacharidy jsou energie, kterou tělo využije, pokud se budete dostatečně hýbat! Není nutné chodit do extrému a odpírat si tak to, co vám chutná. Když máš vyšší výdej, můžeš mít vyšší příjem! Vyšší výdej = vyšší pohybová aktivita -> a na to jsou bohužel někteří moc líní…

Ilustrační obrázky: Valerie Mirić

Leave a Reply